Uyku Sersemliği Uykusuzluktan Beter

uykusuzluk
Colorado Üniversitesi araştırmalarınca gerçekleştirilen bir çalışma, sekiz saat deliksiz uyuduktan sonra aniden uyandırılan bir insanın, kısa bir süre için zihinsel işlemlerde 24 saat uykusuz kalmış bir insandan daha başarısız olduğunu ortaya koydu.
Sonuçları Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nin 11 Ocak sayısında yayımlanan araştırmada denekler altı gün süreyle günde sekiz saat uyuduktan sonra, kendilerine rastgele verilen iki haneli rakamları toplamaları istenmiş. Sonuçta “uyku sersemliği” olarak bilinen süre içinde deneklerin kısa bellek yeteneklerinde, basit aritmetik işlem becerilerinde ve genel bilişsel yetilerinde dikkat çekici bir azalma olduğu belirlenmiş.

Araştırmacılara göre, uyku sersemliğinin bilişsel işlevler üzerindeki en zayıflatıcı etkisi uyandırıldıktan sonraki ilk üç dakika içinde görülüyor. Sersemliğin 10 dakika içinde dağılmasına karşılık, saptanabilir etkileri iki saat boyunca sürüyor. Nedeni, uykudan sonra beynin “alın lobu” gibi bilişsel işlevlerde yoğun rolü olan kabuk bölgelerinin, öteki beyin bölgelerine göre daha geç “on line” hale gelmesi. Deneyin, özellikle hastanelerde uzun süreler kalıp acil vakalar nedeniyle sık sık uyandırılıp göreve koşması gereken doktorlarla, yine aniden uyandırılıp apar topar yangına ya da acil bir çağrıya yetişmesi istenen ambulans ve itfaiye sürücüleri için önlemleri gerektirdiği de araştırmacılarca vurgulanıyor.

Bilim Teknik Dergisi, Şubat 2006

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder