1. Normal sinir ve beyin işleyişi için belirli vitaminler çok önemlidir:
a. B1 (tiyamin) sayf buğday ekmeği, pirinç ve makarnada bulunur.
b. B5 (pantotenik asit) kırmızı et, kümes hayvanlarının eti, balık, bol buğdaylı mısır gevreği, bakla, süt, meyve ve sebzelerde bulunur
c. B6 (piridoksin) tavuk, balık, ciğer, böbrek, bol buğdaylı mısır gevreği, kuru yemiş ve baklada bulunur.
d. B12 (cyanocobalamin) yumurta, et, balık, kümes hayvanlarının eti ve süt ürümlerinde bulunur.
e. C (askorbik asit) taze sebze ve meyvelerde bulunur.
f. Folik asit muz, portakal suy, güçlendirilmiş tahıllar, yapraklı sebzeler, kuru fasulye ve bezelyede bulunur.
2. Karbonhidrat tüketiminize dikkat edin. Beyniniz vücudunuzun karbonhidrat ihtiyacının %20sini kullanır ancak bu karbonhidratların kendisine düzenli ve düzgün bir şekilde ulaşmasını ister. Kan şekeri seviyeniz düzensizlik gösterdiğinde beyin fonksiyonlarınız aniden düşüşe geçer. Hazır ve işlenmiş yiyecekler kan dolaşımına hızla şeker göndererek şekeri adete yutan ensülin salgılanmasını tetiklerler. Bu da kan şekeri seviyenizi düşürür ve vücudunuzun karaciğerinizden karbonhidrat alması gerekir. Bu yo-yo etkisi konsantrasyonunuz ve moraliniz açısından son derece kötüdür.
3. Beyin dostu karbonhidratların düşük glisemik indeksleri vardır. Yani şekerlerini yavaş yavaş salgılarlar (zaten beyniniz de bunu tercih eder). Bunlar meyveler (meyve suyu değil), bol buğdaylı mısır gevreği (şeker kaplı olanlar değil), hububat, sebzeler (patates ve havuç dışında), süt ve yoğurttur.
4. Gün boyu şeker ve yağ bakımından zayıf besleyici besinler tüketin.
5. Güne zinde başlamak için kahvaltınızı kompleks karbonhidratlı yüksek proteinli yiyeceklerden seçin.
6. Akşamları uyumanıza yardımcı olacak daha yüksek kalorili, daha yüksek karbonhidratlı ve daha düşük proteinli yiyecekler tüketin.
7. Yemeklerinizde ne kadar basit şekerler bulunursa vücudunuz beyin için yatıştırıcı etkisi olan seratonini o kadar çok üretir. Bu yüzden çok fazla şekerli yiyecek tüketirseniz beyninizi uyku moduna geçiriyorsunuz demektir.
8. Omega-3 yağlı asidi olan DHA (dokosaheksaenoik asit) beyin dokunuzun temel yapısal birimidir; bu yüzden yeterli derecede DHA tüketmeye gayret edin. DHA bakımından zengin olan besinler arasında soğuksu balıkları (sardalya, ton balığı, somon balığı), balık yağları ve keten tohumu yağı sayılabilir.
9. Beyin fonksiyonlarını sekteye uğratan trans yağ asitlerinin yoğun olarak bulunduğu hidrojene veya kısmi hidrojene yağlardan uzak durun.
10. Her gün en az sekiz bardak su için...
Michael Powell / Akıl Oyunları kitabından
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder