Duyguların Karar Mekanizmasındaki Rolü

sağduyu
İnsan herhangi bir konu hakkında yargıya varmadan önce aklına danışır, sonra da iç sesini dinler. 'İçten bilme' diyebileceğimiz sağduyunun yardımıyla da hüküm verir. Ortalama insan aklıselim ile hareket etmeyi fazla önemsemez.
Ancak liderlik özelliği olan ve sorumluluk taşıyan kişilerin, böyle bir duyarlılıkla davranmaları çoğu zaman işe yarar.

Sağduyunun isabetli olabilmesi için, insanın sezgilerini yeşertip geliştireceği zihinsel alt yapısı ve bilgi tabanı olmalıdır. Zihni birikimi bulunmayan kişinin duygusal birikimi de yeterli düzeyde olmayacaktır. Ormanın olmadığı çöllerde yağmur yağmaması gibi bu kimselerin de sağ duyuları açık değildir.

Sezgisel Duygular
Sezgisel duygular, eldeki verilerin yetersiz kaldığı ve karar verme güçlüğü çekildiği noktalarda devreye girer. Sezgisel duygular, bilinçaltında mevcut olan yazılı bilgi ve tecrübelerle birlikte, güçlü mistik anlamları da içinde barındırır.

"Önsezilerim bana bu kişinin iyi birisi olmadığını söylüyor" diyen kişi 'bilinçsiz bilmesi'sinde hata yapabilir. Zira sezgilerle karar vermek risk almak demektir. Mesela, hakkında olumsuz hükme vardığı kimseyi çocukluk dönemlerinde kendisine tacizde bulunmuş birine veya belalı bir komşusuna benzetme ihtimali yüksektir. Sezgilerde bilinç farkındalığı olmadığı için karar verme sürecinde bu yetinin çok dikkatli kullanılması icap eder.

Prof. Dr. Nevzat TARHAN - "Duyguların Dili"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder