Yaşam Zordur


Yaşam Zordur.
Bu yüce bir gerçektir, en yüce gerçeklerden biri. Yüce bir gerçektir, çünkü bir kez bu gerçeği görürsek, onun üstesinden gelebiliriz. Bir kez gerçekten zor olduğunu anlarsak - iyice anlar ve kabul edersek - yaşam artık zor olmaktan çıkar. Çünkü bunu kabullenince yaşamın zor olduğu gerçeği artık önem taşımaz.

Çoğu insan yaşamın
zor olduğu gerçeğini tam anlamıyla göremez. Bunun yerine, neredeyse sürekli olarak, yüksek sesle veya mırıldanarak, sorunların büyüklüğünden, ne büyük  zorluklarla karşılaştıklarından yakınıp dururlar. Sanki yaşam genelde kolaymış ya da kolay olması gerekirmiş gibi ...Onlara göre karşılaştıkları güçlükler, aslında olmaması gereken şeylerdir; sadece onlara ya da ailelerine, sınıflarına, uluslarına, ırklarına, hatta türlerine verilmiş benzersiz dertlerdir, başka kimsenin başına gelmez.

Yaşam bir sorunlar dizisidir. Bunlardan yakınmak mı istiyoruz yoksa çözmek mi ? 

Yaşamın sorunlarını çözebilmek için gereksindiğimiz temel araç disiplindir. Disiplinsiz hiçbir şeye çözüm getiremeyiz. Biraz disiplin ile ancak bazı sorunları çözebiliriz. Mutlak disiplinle tüm sorunları çözebiliriz.

Yaşamı zor kılan şey, sorunlarla yüz yüze gelme ve onları çözme sürecinin acı verici olmasıdır. Sorunlar özelliklerine göre bizde sinirlilik, düş kırıklığı, üzüntü ya da yalnızlık, suçluluk, pişmanlık, öfke, korku, endişe veya ıstırap ve umutsuzluk uyandırır.  Bunlar rahatsız edici duygulardır; çoğu zaman fazlasıyla rahatsız edici, hatta herhangi fiziksel ağrı kadar, bazen de en şiddetli ağrı kadar acı vericidirler. Gerçekten de olayların ve çatışmaların bizde uyandırdığı acıdan dolayı onları sorun olarak adlandırırız. Sık sık önümüze sorunlar çıkardığına göre, yaşam daima zor ve neşe kadar acıyla da doludur.

Yine de yaşam, sorunlarla karşılaşıp onlara çözüm getirme sürecinden dolayı anlam kazanır. Sorunlar, başarı ile başarısızlık arasındaki farkı belirleyen keskin kenarlardır. Sorunlar cesaret ve bilgeliğimizi öne çıkarırlar; gerçekte cesaret ve bilgeliği yaratan şey sorunlardır. Sorunlar yüzünden aklen ve ruhen gelişiriz. Nasıl okulda, çocuklarımıza özellikle çözmeleri için problemler veriyorsak, insanın ruhen tekamülünü arzu ettiğimizde de onun sorun çözme yeteneğine seslenir ve onu geliştirmesi için cesaret veririz. Sorunlarla yüz yüze gelmenin ve onları sonuçlandırmanın verdiği acı vasıtasıyla öğreniriz biz. Benjamin Franklin 'in dediği gibi, "Acı veren şeyler öğreticidir". Bu nedenledir ki akıllı insanlar sorunlardan korkmamayı, tam tersine sorunları, hatta onların getirdiği acıları da iyi karşılamayı öğrenirler.

Dr. M. Scott Peck - "Az Seçilen Yol"
Bilgi ve Satın Almak İçin Aşağıdaki Resmi Tıklayın


Az Seçilen Yol
Dr. Scott Peck
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder