Antioksidanlar


Dünya Sağlık Teşkilatı'nın verilerine göre kanserin oluşumunda beslenmenin rolü %35, alkol ve sigara alışkanlığıysa %36 oranında etkilidir. Kısaca yanlış beslenme ve kötü alışkanlıklarımız kanserin oluşumunda %71 oranında etkin rol oynayabilmektedir. Geriye kalan %29 u ise bazı ilaçlar, virüs ve bakteriler, yaşadığımız ortamdaki havanın kirliliği, stres, fazla oranda maruz kalınan güneş ışığı ve kalıtımsal etkenler oluşturmaktadır.

Antioksidanlar
Kanser hücre oluşumunda büyük önemi olan serbest radikallerin yok edilmesinde etkin rol oynayan maddelere antioksidan denilmektedir. Bazı antioksidanlar, hem antioksidan hem de antioksidan koruyucu olarak vazife görürler. Önemli antioksidanlardan bazıları şunlardır: Lykopen, quercetin, sulforafen, C-vitamini, E- vitamini, beta-karoten.

Lycopen domateste ve karpuzda bol miktarda bulunmaktadır.

Quercetin kuru soğanda bolca bulunmaktadır. Quercetin aynı zamanda doğal bir antibiyotik hem ağrı kesici özelliği olan bir antioksidan.

Sulforafen brokolide bulunan çok önemli bir maddedir.

Antioksidanları sadece dışarıdan, besinler üzerinden almayız. Vücudumuz, serbest radikallere karşı önemli birçok antioksidanı kendisi de üretir.

Prof. Dr. Adnan Saraçoğlu - Bitkisel Sağlık Rehberi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder