Yüksek Tansiyona Bitter Çikolata

Süpermarket raflarında bütün albenileriyle duran cips paketlerine çoğunlukla ağzınızın suyu akarak bakıyor sonra da "zaten tadı güzel olan her şey zararlı" gibi bir genellemeyle yaşamınız birden kararıyorsa, Alman araştırmacılarının size bir müjdesi var;
her gün yenecek kadar küçük miktarlardaki bitter çikolatanın, kilo alımına neden olmadan kan basıncını düşürdüğünü söylüyorlar. Çikolata gibi kakao bakımından zengin yiyeceklerin kalp açısından bazı avantajlar taşıdığı bilgisi yeni değil. Ancak sorun, bu yiyeceklerin içerdiği şeker, yağ ve kalorilerin , kolaylıkla avantajı dezavantaja dönüştürebilecek olması. Bu sorun yeni çalışmayla bertaraf edilmiş değil elbette. Ama en azından anlaşılıyor ki, düzenli olarak günde yalnızca 30 kalorilik bitter çikolata yemek, herhangi bir yan etki ortaya çıkarmaksızın kan basıncını düşürebiliyor. Bitter çikolatanın özelliği, beyaz çikolatada bulunmayan ve sağlık açısından yararlı olduğu düşünülen kimyasallar içermesi. Yaşları 56 - 73 arasında değişen yüksek tansiyonlu kişilerle yapılan yeni çalışmanın sonuçları; önerilen miktarda bitter çikolatayı düzenli olarak tüketenlerde 18 hafta sonunda büyük tansiyon değerlerinin ortalama 0,4; küçük tansiyon değerlerinin ise 0,2 kadar düştüğünü gösteriyor. "Belki çok büyük bir düşüş değil" diyor araştırmacılar; "ancak popülasyon bazında düşünüldüğünde, bu düşüşü herkesin yaşaması, istatistik olarak kalp-damar hastalıkları sonucu gerçekleşen ölüm oranının %5 azalması demek." Araştırmacılar, yine de ölçüyü  kaçırmama gerekliliği konusunda uyarıda bulunuyor, ayrıca bu etkinin tek başına hiçbir şey ifade etmeyeceğini sonucun yaşam biçimiyle de yakın ilişkide olduğunu vurguluyorlar.

Kaynak: Bilim Teknik Dergisi - Ağustos 2007
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder