Korku Kültürü’nün Yönetimindeki Trafik

Toplumların kimliğini oluşturan iki temel kültür vardır. Korku kültürü ve değerler kültürü (sevgiye dayalı kültür). Ülkemizde baskın olan kültür korku kültürüdür. Hal böyle olunca trafikteki insanların algı, düşünüş ve davranışlarında da maalesef bu kültürün etkisi vardır.

Trafikteki korku kültürünü örnekler ile inceleyelim:

İlgili kaynakta, yaşanmış bu olay tarafların isimleri değiştirilerek paylaşılmıştır: *

Otuz yaşlarındaki Ahmet kırmızıya dönen ışıkta durur. Arkadan gelen araba duramaz ve Ahmet’in arabasına vurur. Ahmet, vuran arabanın genç sürücüsüne (onun da adına Demir diyelim), “Ne oldu, kırmızı ışığı görmedin mi, niye vurdun?” diye sorar. Yirmili yaşlarında gösteren Demir: -”Seni delikanlı biri sandım!” diye yanıtlar.

Korku kültüründe merkez güç unsurudur. Bu gücü belirleyen öğeler ise belli bir makama – mevkiye – maddiyata sahip olmaktır. Böyle bir güç unsuru bulunduğumuz ortamda yoksa var olan kurallara uyulmaz bilakis kuralı çiğnemekten hoşnut olunur. Nitekim bahsedilen olaydaki gibi. Aynı durum yalnız bir farkla yaşanmış olsaydı sonuç da farklı olacaktı. Trafik ışıkları yerine o noktada bir trafik polisinin olduğunu düşünün. Olayda “Seni delikanlı biri sandım” diyen Demir, büyük bir olasılıkla bundan daha farklı bir tepki verecek ve hatta kırmızıya dönen ışıkta Ahmet gibi duracaktı.

Yazının tamamı: Korku Kültürü’nün Yönetimindeki Trafik
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder