Evli Çiftler Arasında İletişim

Aralarında çatışma bulunan evli çiftler üzerinde yapılan araştırmalar, sergiledikleri iletişim biçimleri açısından kadınlarla erkekler arasında farklılıklar bulunduğunu göstermektedir. Örneğin sıkıntılı süren evliliklerdeki kadınlar, eşlerindeki duygusal değişikliklere,
erkeklere oranla daha fazla tepki göstermektedirler. Yine sıkıntılı evliliklerdeki erkekler, eşlerinden kendilerine yönelen sözsüz mesajları (örneğin yüz ve beden ifadelerini) yeterince değerlendirememektedirler (Noller, 1980; Gottman ve Porterfield, 1981). Erkeklerin eşlerinden gelen sözsüz mesajlara yeterince duyarlı olmamaları ile ailedeki çatışma arasında karşılıklı ilişki bulunabilir. Erkeklerin sözsüz mesajları değerlendirme becerilerinin düşük olması ya da bu tür mesajlara ilgi göstermemeleri, ailedeki çatışmaların nedenlerinden birisi olabilir.

Yukarıda dile getirilen bulgulara ve yorumlara bakılarak, ailelerdeki çatışmaların yalnızca erkeklerin tavırlarından kaynaklandığını belirtmek doğru olmaz. Konu karmaşıktır. Kadınların sözsüz mesajlara fazla duyarlı olmaları da bazı çatışmalara yol açabilir.

Aile-içi çatışmalarla ilgili olarak Batı kültüründe yapılan araştırmaların yanı sıra, ülkemizde de konuyla ilgili yapılmış çeşitli araştırmalar ve incelemeler vardır. Bu araştırmalardan birisinde birbirleriyle çatışan evli çiftler arasında, çatışmaları algılama ve evlilikten doyum sağlama açısından farklılıklar bulunduğu görülmüştür. Çocuklu evli çiftlerin empatik eğilim düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelendiği bir araştırmada ise, kadınların empatik eğilim düzeylerinin, erkeklerin empatik eğilim düzeylerinden daha yüksek olduğu bulunmuştur.

ÜSTÜN DÖKMEN - İLETİŞİM ÇATIŞMALARI VE EMPATİ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder