Şimdiki Zaman Sonsuzluktur


Zaman, iki nokta arasındaki mesafe gibi ölçülemez. Zaman geçmez. İnsanoğlu dikkatini şimdiki zamana vermekte müthiş zorlanır; hep, ne yaptım, daha iyisini nasıl yapabilirdim, diye düşünür, yaptıklarının sonuçlarına, niye yanlış davrandığına kafa yorar. Ya da gelecekle uğraşır; yarın ne yapacaktır, ne gibi tedbirler almalıdır, köşe başında onu nasıl bir tehlike beklemektedir, istemediklerini nasıl engeller, hayallerine nasıl ulaşabilir.


Öyleyse şimdi, burada kendine sormaya başla: Ortada gerçekten bir kabahat var mı? Evet, var. Fakat şu an bir yandan da geçmişi bugüne taşıyarak geleceği şekillendirebileceğini anlıyorsun. Geçmiş ve gelecek sadece bizim belleğimizde mevcuttur.

Oysa şimdiki zaman, zamanın ötesindedir: Şimdiki zaman sonsuzluktur. Hintliler daha iyi bir tarifi olmadığından karma kelimesiyle anlatır bunu. Fakat bu kavram yanlış anlatılıyor: Bugünü etkileyen, geçmiş hayatında yaptıkların değildir. Asıl bugün yaptıkların, geçmişte yapılanları telafi eder ve mantıken de geleceği değiştirir.

Paulo Coelho - Elif kitabından
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder