Kötümserliği Bırak Yaşamaya Bak!


Kötümserliği kırıp, yaşama bakışı değiştirmenin bir başka yolu da başınıza gelen kötü olaylar hakkında düşünmeyi bir kenara bırakıp, dikkatinizi başka bir konuya yönlendirmektir. Karşınızda çözemediğiniz bir sorun varsa, bu konuya uzun süre odaklanıp fazlaca kafa yormaya ara verin. Zevk aldığınız, hoşunuza giden başka bir şeyle ilgilenin.

Araştırmalar böyle durumlarda ilginizi sevdiğiniz başka bir uğraşa yönlendirmenin, sorunun çözümünü daha kolay bulabilmenize yardımcı olduğunu göstermektir.


İyimserliğin Yararları


İyimser bakmak başarı ve mutluluğun yanı sıra, sağlıklı ve uzun bir yaşam da sağlar. Araştırmalar iyimserliğin dört ayrı açıdan sağlıklı yaşama katkısı bulunduğunu gösteriyor.

İlk olarak; iyimserlik çaresizlik duygusunun yerine, her şeyin kontrol altında olduğu duygusunu yerleştirerek vücudunuzun bağışıklık sistemini güçlendirir.

İkincisi; iyimserler kötümserlere göre daha fazla oranda ve sadece çok ihtiyaç duyduklarında tıbbi yardım arayışına girerler. Önerilen tedavi programlarına daha iyi uyarlar. “Ne yapsam faydasız” düşüncesine sahip olan kötümserler ihtiyaç duydukları profesyonel yardımı yeterince aramaz, bulsalar bile uygulayamazlar.

Üçüncüsü; yaşamda ne kadar fazla kötü tabloyla karşılaşılırsa, hastalanma olasılığı da o kadar artar. Kötü olaylar da nedense kötümserlerin başına daha sık gelir. Her şeyin faydasız olduğu düşüncesiyle kötü olaylar için önlem almayan kötümserler, böyle durumlarla karşılaştıklarında da olumsuz düşünceleri nedeniyle durumun olduğundan kötü görünmesine yol açar.

Dördüncüsü; hastalıklara karşı dirençle sosyal desteklerin derecesi çok net bir paralellik gösterir. Yanında dostları ya da arkadaşları olmayan yalnız ve dostsuz kişilerin hastalanma olasılıkları daha fazladır. İyimserlik pasif davranmayı engeller, arkadaş bulmayı kolaylaştırır. Başkalarıyla birlikte olmak, stresinizi azaltarak bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

O halde yaş ister 20, ister 30, 40 ister 80 olsun, ister başarıya ulaşmış, ister hep başarısızlıkla karşılaşmış olsun şu nokta hiç unutulmamalıdır: Yaşam her gün yeniden başlar. Dünya her sabah yeniden kurulur. Geçen her gün artık erişemeyeceğiniz ve yeniden yaşayamayacağınız şimdiden çok gerilerde bir yerdedir. “Şimdi”nin gücünden daha çok faydalanmaya bakın…

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu - Hayat Bilgisi kitabından
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder