Çocuğa Özgürlüğü Tatması İçin İzin Verilmiyor - OSHO

Çocuğa özgürlüğü tatması için izin verilmiyor. Şayet çocuk annesine "Anne, dışarı gidebilir miyim? Güneş çok güzel ve hava da çok temiz ve ben de apartmanın etrafında koşmak istiyorum," diye sorarsa, -saplantılı, takıntılı bir şekilde- anne hemen "Hayır!" der.
Çocuk çok bir şey istemedi. O sadece dışarıya sabah güneşine, taze havaya çıkmak istedi, o sadece günışığının ve havanın ve ağaçların arkadaşlığının  tadını çıkarmayı istedi - hiçbir şey istememişti ki! - ama çok derinden gelen, engellenemez bir dürtüyle anne hayır der. Bir annenin evet dediğini duymak çok zordur. Evet deseler bile gönülsüzce söylerler. Evet deseler bile çocuğun onları zorladığını, yanlış bir şey yaptığını hissetttirip suçluluk duymasını sağlarlar.

Ne zaman çocuk mutlu hissetse, ne yaparsa yapsın birisinin gelip onu durdurması kaçınılmazdır; "Yapma şunu!" Yavaş yavaş çocuk şunu anlar: "Hakkında mutlu hissettiğim her şey yanlış." Ve elbette başkalarının ona yapmasını söylediği şeylerden asla mutlu olmaz çünkü bu, onda kendiliğinden oluşan bir dürtü değildir. O yüzden o da mutsuz olmanın doğru, mutlu olmanınsa yanlış olduğu sonucuna varır. Bu çok derin bir özdeşleşme haline gelir.

OSHO - COŞKU
Bilgi ve Satın Almak İçin Aşağıdaki Resmi Tıklayın

Coşku
OSHO

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 yorum:

  1. Size aynen katılıyorum. Bu benim de yakındığım çok önemli bir konu.Tolum olarak sağlıklı ve mutlu bir nesil ortaya çıkarmak için özellikle annelerimizin ve anne adaylarının eğitimli ve bilinçli olmaları şart. Bu nedenle çok sevdiğimiz annelerimizin çok büyük sorumlulukları olduklarını bilerek hareket etmeleri ve çocuklarını en doğru şekilde yetiştirmek için uğraşmaları çok ama çok önemli.

    YanıtlaSil