Tasavvufta Bilinçaltı, Bilinçten Daha Önemlidir


Melahat Kıyak Ürkmez'in güvenilir kaynaklardan yararlanarak kaleme aldığı Şems-i Tebrizi isimli kitabından gerçek benlik ve bilinçaltı ile ilgili bölümü paylaşmak istedim :)

Gerçek benlik ile ilgili farkındalığımı arttıran bu yazı umarım sizlere de faydalı olur...Gelelim yazıya :)


" İnsan gelişmesinin bilinçaltı kaynağında esrarengiz bir biçimde biriken bu gerçeklik denizi, evrensel benliğin yeridir. Mevlana, babasının ve çevresinin etkisiyle kendisinde gelişen benliğin, gerçek benliği olmadığına fakat gerçek benliğin evrenin onda yarattığı şey olduğuna inanmaya başladı. Bu sebeple bu gerçek benlik, kültürün ürünü olan, 'geleneksel benliğe' karşın, 'evrensel benlik' veya kozmik benlik' diye adlandırılacaktır.

Öyle ise evrensel benlik, örtüsü kaldırılması gereken bir evren imajı olarak düşünülebilir. Eğer bu bilinçaltının kendisi değilse, bilinçaltımıza sarmalanmıştır; oysa geleneksel benlik, bilinci içerir. Tasavvufta bilinçaltı, bilinçten çok daha önemlidir; bilinçlilik sınırlı iken, bilinçaltı sonsuz imkanları içerir ve sadece bilinçaltı gerçek benliği bulmanın araçlarını sağlar. Evrensel benlik bütün varlığı kuşatırken, geleneksel benlik sadece varlığımızın belli bir bölümünü meydana getirir. Geleneksel benlik bizi kendi aslımızdan, yani hayat ile birleşmekten ayırmıştır. Şimdi bu ayrılığın farkına vardığımızdan, bilincimizi boşaltmak ve bilinçaltını açığa çıkarmak, tüm varlığımızın bilincine varmak ve tam bir 'farkında olmak' durumunu yaşamak suretiyle, hayatı tam olarak yaşayabiliriz. Gerçek benlik bilinçaltının tacı olarak düşünülebilir ki, bu da potansiyel olarak bilinçli varoluştur. Sufinin de hedefi budur."

Melahat Kıyak Ürkmez - Şems-i Tebrizi kitabından 

Hedefe ulaşmak nasip olsun inşallah :)

Semazen figürlerini sevenler için de resimdeki tasarımım beyaz çerçeve ile yeni ürünlerimiz arasındadır. Satın almak ve detaylı için : >> Kırmızılı Semazen Çerçeve

*****
*****
İnstagram adreslerimiz:
https://www.instagram.com/atolye.mistik/
https://www.instagram.com/deniz__tskn/





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder