Sevgi Dili Nasıl Keşfedilir?

Karşımızdaki insanın sevgi dilini keşfedemediğimiz zaman ilişkilerimiz tıkanır ve karşımızdaki insan kendini değersiz hisseder. Karşımızdaki insana sevildiğini hissettirmemiz için öncelikle onun sevgi dilini keşfetmemiz gerekir.


Sevgi dilini keşfetmenin yolu da karşımızdaki insana en çok ne yapılmasından hoşlandığını sormamızdan geçer. Bu soruya karşımızdaki insan, “Hediye almaktan, onaylanmaktan, kendisine yardım edilmesinden, kendisine sarılmasından, beraber zaman geçirmekten“ cevabını verecektir. 

İşte bu verilen cevaba göre sevgimizi gösterebiliriz. Yapılan araştırmalara göre, insanların temelde beş farklı sevgi dili vardır ve bu sevgi dili kişinin cinsiyetine, milliyetine, ırkına, yaşına, mesleğine bağlı değildir.

Gary Chapman 20 yıllık evlilik danışmanlığından sonra, temel olarak beş sevgi dili olduğu sonucuna varmıştır. Araştırmacı yazara göre, insanların sevgiyi anlatıp konuştukları beş yol var: Onay sözleri, nitelikli beraberlik, armağan alma, hizmet davranışları ve fiziksel temas. Nasıl ki her insanın bir ana dili vardır, ikinci dil ve diğer diller sonra gelirse, sevgisini anlatmak için de birinci sırayı alan bir duygusal sevgi dili vardır.

Bu beş dili, sevgi dilini keşfetmek istediğimiz kişinin önüne sermeliyiz. Sonra karşımızdaki kişinin yapmasından hoşlandığı davranışları, bu sevgi dillerinden hangisiyle ifade edeceğini sormalıyız. Bu şekilde ortaya hem kendi sevgi dilimiz hem de karşımızdakinin sevgi dili çıkacaktır. Bu durumun farkına vardığımızda iletişim açısından işimiz kolaylaşacaktır. 

Örnek verelim:
Merve isimli bir kadın bize başvurarak, eşinin kendisini herkesin içinde övdüğünü ve ona gönül okşayıcı sözler söylediğini, ancak bayramlarda ve özel günlerde hiçbir hediye almadığını bu yüzden sürekli kavga ettiklerini ifade etmiştir. Eşinin kendini anlamadığından yakınan Merve hanım evliliklerinin sarsıldığını da sözlerine ilave etmiştir.
Merve hanımla aramızda şöyle bir diyalog geçmiştir:

- Merve hanım, eşinizin hoşunuza gitmeyen davranışlarında bahseder misiniz?
- Olur olmaz yerde beni sevdiğini, çok önemli bir hanım olduğumu, benimle evlenmesinin ona güç verdiğini söylüyor. Ancak bu sözleri benimde ona söylememi bekliyor.
- Bu durumda sen ne hissediyorsun?
- Bana bu sözler anlamsız ve boş geliyor.
- Yani söylediği bu sözler seni etkilemiyor mu?
- Sözlerden ziyade, özel günlerde beni hatırlamasını ve bunu bir hediyeyle güçlendirmesini bekliyorum. Ama her zaman eli boş geliyor. Demek ki beni sevdiği doğru değilmiş…
- Peki sözler yerine sana nasıl davransa sevinirsin?
- Sevgisini somutlaştırmak için hiç olmazsa özel günlerde eve küçük bir hediye ile gelebilir o zaman sevildiğimi anlarım.
- Merve hanım, insanların sevgilerini ifade edecekleri beş sevgi dilleri vardır. İnsanlar sevgilerini bu beş yolla anlatırlar: Bu yollar onay sözleri, nitelikli beraberlik, armağan alma, hizmet davranışları ve fiziksel temastır. Şimdi sen eşinin sevgisini ifade etmek için bu yollardan hangisi kullandığını anlamaya çalışabilir misin?
- Bu belli, gönül okşayıcı sözler söylemek…
- Bu onun sevgi dili… Peki sen sevgini hangi dille ifade ediyorsun?
- Armağan alma ve verme…
- Peki sevginizi ifade etme açısından ortak bir noktanız var mı?
- Beraber zaman geçirme..
- Merve hanım, demek ki eşinizle birbirinizi seviyorsunuz, ama bu sevginizi farklı dillerle ifade ediyorsunuz. Birbirinizin sevgi dillerini ve ortak dilinizi keşfettiğiniz oranda yumuşayabilir ve huzurlu günler geçirebilirsiniz. Bu iş için bir haftalık zaman yeter mi?
- Evet.

Merve hanım bundan sonra, zamanını eşini kızmaya değil onu anlamaya vermiştir.
Daha sonraki görüşmelerimizde de Merve hanım, eşiyle arasındaki buzların eridiğini ve evlerinde huzurun oluştuğunu ifade etmiştir.
Gerçekten anlamak, sevmektir.

Zülfikar ÖZKAN
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder